Panik Bozukluğu: Yaşamayan Anlamaz

Panik bozukluğu gibi bir rahatsızlığı yaşamamış insanların bu hastalığı anlaması çok zordur. Bu nedenle birçok kişi panik bozukluğu olan insanların "lüzumsuz yere telaşlandıklarını...
Hatta biraz da şımarıklık yaptıklarını "zannederler".
Birçok kişi panik hastalarına nasihatlar verir.
"Hiçbir şeyi kafana takma, boşver gitsin" Bu tavsiye verilebilecek en cahilce nasihattır.Sanki herşey kişinin kendi elinde, bir boşverse hiçbirşeyi kalmayacak.Panik hastalarına önerim;eğer birisi size böyle nasihat verirse onunla asla tartışmayın.Hiçbir işe yaramaz.
"Aslında senin bir şeyin yok" Acil servilerde muayene sonrası birçok doktor tarafından da söylenebiliyor.
Tabii ki bedensel bir rahatsızlık yoktur. Ama ruhsal-sinirsel bakımdan bir rahatsızlık mevcuttur. Diğer yandan panik bozukluğu olan bir kişiye "bir şeyin yok" demek; bir yerde onun hastalık numarası ile herkesi kandırmaya çalıştığını söylemektir. Bu arada kocasından dayak yiyen panik hastası kadınlara da rastlyabiliyoruz.
"İradeni kullan, güçlü ol" İrade gücü ile panik bozukluğu arasında bir ilişki yoktur. Guatr veya şeker hastalığı nasıl bir hastalıksa panik bozukluğu da öyle bir hastalıktır. İradesi güçlü olan insanlar da panik bozukluğu olabilir. Sadece irade gücü ile hastalıktan kurtulamazsınız.
"İlaçlara boş ver" Herhalde panik bozukluğu olan bir kişiye verilebilecek en zararlı tavsiye budur. Panik bozukluğunda esas tedavi antidepresan ilaçlarladır.
Antidepressifler insan beynindeki bazı biominleri düzenlerler. Asla alışkanlık veya bağımlılık yapmazlar.
Normal dozlarda çok uzun süreler kullanılsa bile bir zararı olmaz. Ancak ilaçları bir kullanıp bir kesmek yani düzensiz kullanmak çok yanlıştır.
"Mutlaka psikoterapi yapılmalıdır" Psikoterapi haftada bir seans yapılan konuşma tedavisidir. Bu konuda eğitim almış psikolog veya psikiyatristler tarafından yapılabilir. Moral vermek amacıyla yapılan konuşmalar yararlı olabilir ama tabii ki bu bir psikoterapi değildir. Panik bozukluğunda psikoterapi elbette yararlıdır ama mutlaka zorunlu değildir. Ayrıca hiçbir psikoterapi görmeden iyileşen birçok insan vardır.
"Panik bozukluğu geçmez" Kesinlikle çok yanlış bir önyargıdır. Panik bozukluğu geçebilir.Tedavisi de çok zor değildir. Hatta bazen hiç ilaç kullanmadan kendi kendine iyileşenler de vardır.
Tabii ki bazen tekrarlayabilir.
Bazen de kişi bir defa panik bozukluğu yaşar tedavi olur ve bir daha hiç tekrarlamayabilir. Sonuç olarak panik bozukluğu endişe edilecek ve korkulacak bir hastalık değildir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

panik-bozuklugu-hastasina-soylenmemesi-gerekenler
Panik Bozukluğu Hastasına Söylenmemesi Gerekenler

Panik bozukluğu gibi bir hastalığı yaşamamış insanların bu durumu anlaması çok zordur…

Devamını Oku
panik-atagi-belirtileri-nelerdir
Panik Atağı Belirtileri Nelerdir

Aniden gelen ve zaman zaman tekrarlayan, insanı dehşet içinde bırakan; endişe, sıkınt…

Devamını Oku
panik-bozuklugu-tedavisi
Panik Bozukluğu Tedavisi

Panik bozukluğu esas olarak beyin kimyasındaki dengesizliğe bağlı bir hastalıktır. Do…

Devamını Oku