İster basit bir bira veya çok kaliteli bir şarap olsun. İsterseniz viski, rakı veya votka olsun. Hepsinde de önemli olan alkoldür. Alkol de laf aramızda ama aslında bir zehirdir.
Az miktarda aldığınızda yani çakır keyif olduğunuzda da beyin alkol ile zehirlenmiştir ama bu durum tatlı, hoş ve keyif veren bir zehirlenmedir.
Eğer ki alınan alkolün miktarı biraz fazlaca olursa çakırkeyif olmanın ötesine geçersiniz.Yani sarhoş olursunuz. Bilimsel açıklaması da alkolün beynin normal işlevlerini bozmasıdır.
İçkinin her insan üzerindeki etkisi aynı değildir. Miktarına bağlı olarak sonuçlar da farklı farklıdır. Bazı insanlar kolayca sarhoş olurken bazıları da aşırı toleranslıdır. Bu özellik aslında bir üstünlük değildir.
Herkes Kontrol Sağlayamaz
Alkolizme en çok böyleleri eğilimlidir. Bazıları kendilerine hakim olarak kontrollü miktarda içerler ve sadece çakırkeyf olurlar. Daha neşeli, espirili, girişken ve güvenlidirler. Böylesine içki içenleri genellikle kimse olumsuz bir şekilde eleştirmez.
Tabii ki kendisine hakim olarak kontrollu içki içmeyi herkes başaramaz. Fazla miktarda alkol alınca ortaya çıkan tablo alttaki kişiliğe bağlı olarak çok değişik olabiliyor. Örneğin bazı insanlar fazla alkol alınca sadece uyuşuk ve uykulu olur. En fazla bir yerde sızıp kalır.
Böyle insanların en büyük zararı kendilerinedir.
Bazıları da biraz fazla neşeli, atak ve cesaretli olabilir. Böylesine aşırı neşeli olmanın en olumsuz tarafı karşısındaki insanı değerlendirme yeteneğinin kaybolmasıdır. Sarhoş olunca o neşeli ve keyiflidir ama karşısındaki insanın canını sıktığını rahatsız ettiğini farkedemez.
"Öpücem abi" diye önüne geleni öpmeye çalışır veya sarhoşluğunun etkisi ile uygunsuz ilişkiler yaşayabilir.
Aşırı içki bazı insanlarda da kavgacılığı tetikleyebilir. Normal yaşantısında gayet uysal birisiyken sarhoşolduğunda aksi, kırıcı, saygısız ve kavgacı biri olabilir.
Sonuç olarak normal yaşamımızda iç dünyamıza bastırılan bazı özellikler alkol ile yüzeye çıkabilir. Her insanın içinde bir çocuk benliği bir de ebeveyn benliği vardır. İçimizdeki ebevyn bizim akıllı uslu davranmamızı, kurallara uymamızı, terbiyeli ve dengeli davranmamızı sağlar. Elbette içimizdeki çocuk da kurallara boş vermek, özgür ve serbest olmak ister.
Ancak günümüz normal yaşamında içimizdeki çocuğu kontrol altında tutarak toplum kurallarına uygun yaşamamız gerekir.
İçimizdeki Ebeveyn
İşte bu alkolün en büyük faydası içimizdeki ebeveynin kontrolünü ve baskısını azaltmasıdır. Eğer birkaç duble ile sadece çakırkeyif bir durum olduysa içimizdeki ebevynin baskısı biraz azalır. Biraz daha neşeli ve keyifli olunur ama asla kontrolsuz değildir.
Ancak alınan alkol miktarı fazlaysa yani kişi epeyce sarhoş olduysa içindeki ebevyn tamamen devre dışı kalabiliyor. Aşırı neşeli, atak, girişken veya kavgacı olabiliyor. Yani buna sarhoş diyoruz. Normal modern yaşamda içimize atılanlar ve baskı ile kontrol altına alınan özellikler alkol ile ortaya çıkıyor. Tabii ki en ideali içimizdeki çocuğu alkol almadan da özgür kılabilmektir. Ancak ne yazık ki hiçbirimiz mükemmel değiliz.
Sonuçta birçok kişinin içme nedeni biraz alkol ile içimizdeki çocuğa özgürlüğü vermektir. Yani içki masasında kadeh tokuştururken söylenen "içelim, açılalım, kendimiz olalım" lafı aslında psikolojik bir gerçeği ifade ediyor.